13.12.2013

Sumakli, naneli Gravlaks (somon soguk fume) ANYZ tarifleri XIII

 900 gr somon baligi (olabildigince taze)
5 çorba kasigi seker
5 çorba kasigi deniz tuzu
taze cekilmis karabiber
5 çorba kasigi dere otu
1 kahve kasigi sumak
Tarif Lesley Bremness'in "Sifali Otlar" kitabindan uyarlanmistir.

1-Bir butun somon kullanabileceginiz gibi fileto da kullanabilirsiniz. Butun ise baligi iki fileto haline getirin. Derisi kalsin.Yukaridaki malzemeleri dereotlarini incecik kiydiktan sonra hep beraber karistirin.
2-Baligin derili kismi alta gelecek sekilde iyice bu karisimi her yerine surun. Eger cift fileto kullaniyorsaniz derileri dista kalacak sekilde malzemeyi iyice surdukten sonra ustuste getirin. Derili kismin altina sapli dereotlarindan koyun ve baligi ustune yatirin. Strech filmle iyice sarin. Ustune bir tabak ve agirlik koyun. Bu agirlik bir konserve olabilcegi gibi tasta olabilir. çesitli boyutlarda mutfak taslari bir suru yerde isinize yarayacaktir, edinmenizi tavsiye ederim:)
3-Buzdolabinda en az 24 saat bekletin. Arada cikan suyu dokun. Bu surenin sonunda baligi acip ustundeki karisim fazlasini bir bicakla siyirin. Dilimleyerek servis yapin. Neler mi yapabilirsiniz ? kanepeler, patates salatasi ustune dilimleri koyup bir antre olmasi mumkun. Yada sadece haslanmis patates ile sos yapip beraber yenebilir. çok rafine bir lezzet oldugunu garanti ederim.

1 yorum:

g2graphics dedi ki...

Bestecim , kalp kalbe karşıdır... bugün pancarlı gravlax yatırdık! seninki de nefis duruyoooo , beklemeden yesem mi ;)))ellerine sağlık...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin