11.09.2009

Karbonatin kullanim yerleri; odunc aldigimiz dunyamiz




Ben kucukken dedem hazim problemi oldugunda biraz suya karbonat koyup icerdi. Keklere karbonat konulurdu kabarmasi icin sonra yerini modern hayatla birlikte kabartma tozu aldi ve eski dost hayatimdan cikti. Birgun Tijen Inaltong'un Mutfakta Zen kitabini satin alana kadar. Hayatimi degistiren kitaplardan biridir. Bu kitap sayesinde hem cesitli otlari merak eder oldum hemde karbonata donus kitabi diyebilirim. Kekler icin karbonat kullanmaya bu kitapla birlikte basladim.


Zaman icinde her turlu sagliga ve dogaya zararli temizlik urunlerinden de uzaklastim. Coplerimi nasil azaltacagima dogaya nasil daha az zarar verebilecegimi kafa yorar oldum. Bu dunya cocuklarimizin mirasi onlara temiz ve yasanabilir bir dunya borcluyuz. Bu yolculukda karsima hep eski dost karbonat cikti birde alkol sirkesi. Simdi camasir, bulasik haricinde her yere bu ikiliyi kullaniyorum.




Karbonat bakteri; mantar; kuf ve mikroplari olduruyor hemde dogaya ve sagligimiza zarar vermeden.




Mutfakta kullanimi:


1-Kekleri kabartmak icin ancak yarinda dikkat edin yoksa hafif aci bir tad birakiyor.


2-Nohut, fasulye benzeri bakliyatin pisirilmesi esnasinda bir fiske karbonat ekleyin hem pisme suresini kisaltiyor hemde hazmi kolaylastiriyor.


3-Yaprak sebzeleri (ispanak, salatalar, maydanoz vs)ve hassas meyveleri( cilek, kiraz, uzum vs) temizlemek icin yikayacaginiz suya 1 yemek kasigi karbonat ekleyin.


4-Sert meyve; sebzeler icin 1 olcu su 3 olcu karbonat ile hazirlayacaginiz hamuru sebzelerin ustune surterek mevcut kir, ilac vs kalintisini temizlemek icin.


5-Nasil tuz suyun kaynama derecesini yukseltiyorsa karbonatta azaltiyor 2 lt su icin bir ccay kasigi.


Vucut temizliginde;


1-Dis macununa ekleyerek dis ve agiz bakiminda.


2-koltuk alti icin terlemeyi engellemeden kotu kokulara cozum


3-agiz ve bogaz gargarasi olarak yarim bardak suya bir cay kasigi karbonat


4-Hazmi kolaylastirmak icin ve laxatif olarak


5-Kotu kokan ayakkabilarin icine koyarak olusmus bakterilerin oldurulmasinde etkili


Temizlikte;


1-bebeklerin oyuncaklarini temizlemekte;


2-toz temizlik malzemelerinin kullanildigi her yerde karbonat kullanabilirsiniz (banyo, evyeler,dus, musluklar, derzlerin temizliginde), firin temizligi icinozellikle yanik ve yag birikintilerinin uzerine hamur haline getirdiginiz karbonati uygulayin tum gece beklesin sabaha bir sungerle ovalayin.


3-sirke ile beraber kullanarak tuvalet temizliginde hem hijyen hem ovmadan temizlik saglar.




Karbonat dogal, cevre ve saglik dostu ve ucuz. Vicdaniniz da eviniz gibi temiz olsun...






2 yorum:

nalan dedi ki...

e gerek yok o zaman kabartma tozuna. nasıl alışıyoruz hazır paketlerde satılan malzemeleri aslında kullanmamız gerekenlerin yerine almaya :(

beste dedi ki...

evet malesef cop uretmekten ve ambalaja para vermekten baska ise yaramiyor en cok yandigimda zamaninda bunu modernlesme zannetmemiz. Neyse hatanin neresinden donulse kardir artik:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin